Förebygga brand

Gemensamma utrymmen
Föreningen bedriver, enligt myndighetskrav, ett systematiskt brandskyddsarbete för att förebygga, förhindra och släcka brand. 

Brandskydd i Din lägenhet
Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor bör bostäder vara försedda med fungerande brandvarnare. Enligt föreningens stadgar §32 ansvarar du själv för underhållet av brandvarnaren i din lägenhet.

Därför uppmanar vi dig att:

  • Ha för vana att testa brandvarnaren en gång i månaden.
  • När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Då är det dags att byta batteri.
  • Skaffa gärna en brandsläckare (6 kilos pulversläckare) och/eller brandfilt.

Brandfarliga vätskor
Brandfarliga vätskor (markerade med symbolen ”eldsflamma”) är de vätskor vilkas flampunkt är lika med eller lägre än 100˚C. T.ex. tändvätska, lacknafta, gasol, bensin och spolarvätska.
I din lägenhet får endast mindre mängder brandfarliga vätskor (för hushållets behov) förvaras. Gasolflaskor får rymma högst fem liter och behållare med brandfarlig vätska högst tio liter. Vid förvaring på balkongen får behållarna vara större; gasolflaska i högst  P11 storlek (26 liter) och brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek.

Inga fyrverkerier eller brandfarliga vätskor och gaser får förvaras i källaren.

Gastuber
Lösa gastuber för dykning eller mekaniskt bruk får förvaras i lägenhet och då i hallen nära ytterdörren. På insidan av dörrkarmen ska det finnas en skylt som varnar för gastuber.

Heta arbeten
Villkoren för heta arbeten finns reglerat i föreningens försäkringsvillkor. Särskild behörighet krävs och du får inte t.ex. svetsa, arbeta med sliprondell, löda m.m. som medför gnistbildning eller uppvärmning. Särskild behörighet krävs för att få utföra heta arbeten.

Förvaring av mopeder och motorcyklar
Vid långtidsförvaring bör bensintanken tömmas för att förhindra läckage.

Trapphusen och källargångar
Eftersom trapphusen, våningsplanen och källargångarna är utrymningsvägar får absolut inte något förvaras där. Lösa föremål (t.ex. barnvagnar eller dörrmattor) i trapphusen är förbjudna därför att:

  • ​Risken för anlagda bränder ökar
  • De hindrar utrymning och brandmännens arbete
  • Risken för snubbling och fall ökar
  • En brand kan sprida sig till föremålen med ökad rök och hetta som följd
  • De hindrar ambulanspersonal vid hämtning av sjuka personer på bår och övriga transporter.
  • Är hinder för fastighetsskötare, städpersonal och hemtjänst i deras arbete.

Grillning:

Grillning på balkong och uteplats får endast ske med gasol- eller elgrill. 

Kolgrillning är tillåten på innergårdens grusytor eller i föreningens grill på innergården.  

Rökning
Rökning är den största brandorsaken i svenska hem och även den som dödar flest personer varje år i bränder. Rökning på allmänna/gemensamma utrymmen är strikt förbjudet. KASTA INTE FIMPAR FRÅN BALKONG ELLER FÖNSTER!

El

  • Dra ut kontakten till mobilladdare, kaffekokare, hårtorkar och liknande när de inte används.
  • Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån.
  • Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Använd skyddskåpor på lampor i garderober och andra platser där brännbart material kan komma i kontakt med lampan.
  • Var rädd om el-sladdar så att de inte kläms och skadas – byt dem om de är trasiga.
  • Släck elektriska adventsljusstakar med strömbrytare eller genom att dra ut sladden – använd inte glödlamporna som strömbrytare.

Stearinljus
Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Byt årligen ut mossan om du har sådan i adventsljusstakar, eftersom mossans flamskydd oftast bara håller i ett år. Stearinljus behöver kunna ”andas” för att inte övertända – sätt inte ljus i behållare med för lite syretillförsel eller för många ljus på samma ställe, t.ex. en tallrik full med värmeljus.

Spisfläkten
Rengör filtret regelbundet. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt och vidare i huset.

Föreningens rutiner för nödläge:

SLÄCK (om möjligt), STÄNG DÖRRAR, UTRYM, VARNA, LARMA
– se  Handlingsplan i händelse av brand .

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att förebygga brand!

Läs även igenom Aktiv mot brand